Keď medzi svojimi, ekologicky orientovanými, priateľmi poviem, že varím a pečiem s bravčovou masťou, začínam mať strach o svoj život. Vraj, ako môžem do seba dávať také svinstvo, keď môžem variť s olivovým olejom, ktorý je naozaj zdravý? Ja mám na celú vec trochu iný názor. Nehovorím, že bravčová masť nie je určite „tučnejšia“, no na druhej strane je nemôžeme odoprieť ani mnohé  plusy. Tak napríklad to, že má nesmierne vysoký bod varu. Ide o teplotu, pri ktorej sa začína páliť, a tým sa stáva naozaj nezdravou. Prasa za plotom.jpgV porovnaní s olivovým olejom lisovaným za studena, je to takmer dvojnásobne viac. Ďalšou jej výhodou je, že ide o čisto prírodný produkt. Asi si hovoríte, že to je aj olivový olej. Áno aj  nie. Ak budú olivy a stromy striekané postrekmi, tak ani ten najkvalitnejší olej, nebude naozaj zdravý. Pri prasatách je to trochu iné. Tie striekané byť nemôžu. Na druhej strane môžu byť kŕmené zlou stravou a chované v nevhodných podmienkach, takže ani tu to nie je úplná istota.
Ako je to teda s tou masťou? Myslím, že som doteraz asi úplne jasne nevysvetlil, aký mám k nej skutočne postoj. Ja kupujem masť od človeka, ktorý chová prasatá doma. Celý deň sa ryjú v bahne na lúke, majú dokonca oplotený aj kúsok lesa. V zime majú k dispozícii veľký chliev a taktiež prístup vonku. Olivový olej.jpgNedostávajú žrať žiadne svinstvá. Klasické pomyje do svojho pánka a v lete si potravu hľadajú, takmer výlučne, samé. Pri tejto masti mám naozaj istotu, že ide o zdravý a prírodný produkt. Nemám problémy s cholesterolom ani s nadváhou. A to na masti varím a pečiem takmer všetko. Olivový olej používam len do studených šalátov. Preto si myslím, že z hľadiska zdravia, teda napríklad cholesterolu, nie je olivový olej o nič zdravší. Podľa mňa je dôležité skôr to, aby sa to s masťou ani olejom nepreháňalo a hlavne to netreba preháňať ani s množstvom prijatého jedla.